logo

İletişim Bilgilerimiz

Blog ve Haber

İşitme Kaybı

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybı, en genel şekliyle kişinin dışarıdan duyduğu sesleri işitme kabiliyetindeki azalış, sesleri güçlükle ve çaba harcayarak algılama, kulak çınlaması, vızıltı sesleri ve kimi ileri durumlarda işitmenin tamamen kaybolması olarak tanımlanabilir. İşitme kaybı çoğunlukla birdenbire yaşanmaz. Genellikle kademeli bir şekilde zamana yayılarak gelişir. Bu sebeple işitme kaybını erkenden fark edebilmek güçtür. Kişiler işitme kaybı sorununa sahip olduklarını genellikle yakın çevresindeki insanlar sayesinde fark ederler. Bunun yanında kimi kişilerde ise doğuştan işitme kaybı görülebilir. İşitme kaybının çeşitli türleri bulunmaktadır. 

Bunlar ani işitme kaybı, iletim tipi işitme kaybı, gürültüye bağlı işitme kaybı ve sensörinöral işitme kaybı olarak sınıflandırılabilir. İşitme kaybı yaşayan kişiler genel olarak çevrelerinden duydukları şeyleri anlamakta zorlanırlar. Bu da işitme hassasiyetinin azaldığını gösterir. Ancak işitme kaybı birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Kişideki işitme kaybının tipi, hangi derecede işitme kaybı yaşadığı ve yaşanılan işitme kaybının hangi frekansları etkilediğine dikkatlice bakılarak kişiye farklı tedavi yöntemleri uygulanır.



İşitme Kaybı Belirtileri

Yaşa bağlı işitme kaybının en önemli belirtileri şunlardır:

 

·         Başkalarının konuşmasını mırıldama, fısıldama gibi duymak.

·         ‘’s’’ ve ‘’ş’’ gibi sesleri ayırt etmek zorlanmak.

·         Gürültülü ortamlarda ikili sohbetlerde duyma zorluğu

·         Bazı normal seslerin aşırı yüksek ve sinir bozucu gelmesi.

·         Bir veya iki kulakta çınlama

 

Yaşa bağlı işitme kaybı belirtileri diğer hastalıklar veya tıbbi sorunların belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Kesin bir tanı için her zaman doktorunuza danışın.

İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Eğer sorun dış kulak yolunda buşon ya da yabancı cisim ise, uzman doktor tarafından aspirasyon yöntemi, ya da hassas bir cımbız ile veya buşonu eritici damlalar kullanılarak temizlenmesi yeterli olabilir. Sorun orta kulak enfeksiyonu yahut dış kulak yolu enfeksiyonu ise antibiyotik tedavileri, ödem ve şişliği azaltacak ağrıyı giderecek antiinflamatuar tedavi ve burun tıkanıklığını açacak ilaçlar kullanılır. Eğer kulak zarı arkasında, kronik iltihaplı sıvı birikimi, ya da zarın yırtılmasına yol açabilecek bir durum görülürse, kulak burun boğaz uzmanı tarafından kulak zarına timpanostomi tüpü takılabilir. Kulak zarında hasar oluştuysa bu hasarın tamiri gerekebilir.

Bizi Takip Edin: Instagram Facebook LinkedIn Twitter

Merhaba, ben Alle Bot!
,

Merhaba Sorularını Yanıtlayabilirim!