Kadın ve Erkeklerde Anal Kondilom
HPV enfeksiyonu nedeni ile deri üzerinde ortaya çıkan karnabahar görünümlü bu lezyonlar, çoğunlukla genital bölge çevresinde ve anal bölgede ortaya çıkmaktadır. Anal Kondilom ya da Condyloma Acuminata adı ile anılan siğiller, hastanın kolaylıkla göremeyeceği bir noktada ortaya çıktığı için genellikle uzun süre sonra fark edilmektedir.Anal bölgede belirgin hale geldikten sonra hastalar tarafından fark edilen ve yaşam kalitesini etkileyen siğiller, anal kanal içerisinde yayılım gösterebilmektedir.
Anal bölgede siğil oluşumlarına neden olan HPV’nin 100’ü aşkın türü bulunmaktadır. Deri üzerinde lezyon oluşumuna neden olan tipler yüksek oranda HPV 6 ve HPV 11 olsa da HPV 16, HPV 18 gibi yüksek kanser riski taşıyan türleri de vardır. Bu nedenle anal bölgesinde ya da çevresinde genital siğil oluşumu fark eden her bireyin mutlaka en kısa süre içerisinde uzman bir doktor tarafından tedavi edimesi gerekmektedir.
Kadın ve Erkekte Anal Siğilin Risk Faktörleri Nelerdir?
HPV enfeksiyonu ile enfekte olduktan sonra anal kondilomlar genellikle 2-6 hafta içerisinde ortaya çıksa da bu süre bazı bireylerde yıllar alabilmekte, hatta bazı kişilerde lezyon oluşumu görülmeden virüs vücuttan atılabilmektedir. Vajina, penis ve çevresinde görülen genital siğillerde olduğu gibi anal siğiller de HPV enfeksiyonu ile bağlantılıdır. Bu nedenle anal siğillerin risk faktörleri yine HPV’nin neden olduğu riskler ile doğrudan ilişkilendirilmektedir. HPV 16 ve HPV 18 gibi yüksek kanser riski taşıyan tipleri nedeni ile anal bölgede görülen siğiller ilerleyen dönemlerde kanserleşme yapabilirler. Bu nedenle HPV enfeksiyonundan korunmak oldukça önemlidir. HPV ve neden olduğu anal siğillerin hem kadın hem erkeklerde risk faktörleri aynıdır.
Anal Siğillerin Risk Faktörleri;
Hpv Enfeksiyonu
Çoklu cinsel partner
Anüs yolu ile cinsel ilişki
Erken yaşta cinsel ilişki
Düşük eğitim düzeyi
Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanımı
HIV
Sigara kullanımı
Kadın ve Erkekte Görülen Anal Siğillerin Tedavi Yöntemleri Farklılaşır mı?
Anal siğiller de genital bölge ve çevresinde görülen siğiller ile aynı özellikleri gösterir. HPV enfeksiyonu nedeni ile ortaya çıkan bu deri lezyonları, tüm HPV kaynaklı kondilomlarda olduğu gibi pembe, beyaz ya da kahverengi karnabahar görünümlü küçük et parçaları olarak ortaya çıkar. Bazı hastalarda genital bölgede ve anüste aynı anda görülebilmektedir. Kimi hastalarda ise sadece tek bir noktada ortaya çıkabilmektedir. Anal siğiller genellikle büyüme gösterdikten sonra fark edilir.
Ancak anal siğillerin tedavisi de tıpkı diğer genital siğillerde olduğu gibi aynı yöntemler kullanılarak tedavi edilir. Sadece anal siğillerin tedavisindeki fark, anüs kanalında siğil olup olmaması ile alakalıdır. Anüs kanalı içerisinde siğil oluşumları var ise hastaya doktorun da önerisi ile birlikte lokal yerine genel anestezi yapılması önerilir.
Anal Siğillerde Tedavi Yöntemleri;
Lazer (Buharlaştırma)
Radyofrekans
Elektrokoterizasyon (Yakma)
Kriyoterapi (Dondurma)
İlaç Tedavisi
Cerrahi