logo

İletişim Bilgilerimiz

Blog ve Haber

Yalancı Gebelik

Yalancı Gebelik Nedir?

Anne olmak erişkin çağa gelmiş birçok kadının hayali olabilir. Hamilelik zor olduğu kadar kadının bedeniyle ve bebeğiyle yakınlaştığı çok özel bir süreç ve 9 ay sonunda bebeği kucağı alabilmek de kadınların büyük kısmı için tarif edilemez bir mutluluk.

Ancak geçirilen çeşitli hastalıklar ve psikolojik sorunlar nedeniyle kadınlar diledikleri an hamile kalamıyorlar. Bu durumda da kendilerini hamile gibi düşünmek onlara mutluluk veriyor. Öyle ki düşüncenin ötesini geçip hamileliğin belirtilerini hissedebiliyorlar. Yalancı gebelik adı verilen bu durumun tedavisi için kişiyi bu tabloya iten sebebin çözülmesi önem taşıyor.

Psikolojik gebelik olarak da adlandırılan yalancı gebelikte, kadın hamile olmamasına rağmen kendisini hamile olduğuna inandırıyor. Hatta bu konuda o kadar kesin düşüncelere sahip oluyor ki gebelik belirtilerine (bulantı, kusma, karın büyümesi, adet görememe, göğüsten süt gelmesi, yükselen tansiyonun bebeğin kalp atışları olarak hissedilmesi) benzer belirtiler bile yaşayabiliyor.

 

Yalancı Gebeliğin Nedenleri Nelerdir?

 

Yalancı gebeliğe tıpta ‘pseudocyesis’ adı veriliyor ve bu durum psikolojik bir bozukluğun fiziksel yansıması olarak açıklanıyor.

Mekanizması tam olarak anlaşılamamakla beraber, yalancı gebeliklerin altında merkezi sinir sistemi ve endokrin sistemle alakalı sorunlar yattığı düşünülmekle beraber, psikolojik etkenler de bu sistemlerle beraber veya tek başına yadsınamaz düzeyde etkili oluyor.

Çeşitli nedenlerle hamile kalamayan kadınlarda, çevre baskının da etkisiyle çocuk isteği hastalık boyutuna geliyor ve yalancı gebelik ortaya çıkıyor.

 

Yalancı Gebeliğin Tedavisi Var Mıdır?

Bu sorunun altında yatan sebep, depresyon veya travma gibi psikolojik bir rahatsızlık ise hastanın profesyonel bir destek alması çok önemlidir. Öncelikle sonucu negatif çıkan gebelik testi, hastaya çok dikkatli, anlaşılır ve hassas bir dille aktarılmalıdır. Çünkü hastayı gebe olmadığı konusunda ikna etmek bu aşamada hiç kolay olmayabilir.

Yalancı gebelik durumu, yapılan kan testi ve ultrason görüntülemesi ile teşhis edildikten sonra kişiye uygun bir dille anlatılmalı. Bu aşamada psikiyatri uzmanı ile görüşülmesi de önerilmelidir. Hastanın psikolojik yardım almaya ikna edilmesi çok önemlidir çünkü bu durumun altında yatan psikolojik kök neden belirlenmeli ve tedavi edileek çözüme ulaştırılmalıdır. Yalancı gebelik oluşumuna neden olan her faktör hekim tarafından sorgulanmalıdır. Altta yatan kök nedene yönelik olarak korku, istek ya da yarım kalmış, çözülememiş tüm konular üzerinde yoğunlaşılır. Yalancı gebeliğe neden olan, altta yatan depresif ruh hâli, majör bir depresyon ya da psikotik bir durum var olabilir. Bu sebep belirlendikten sonra terapi ve ilaçlı tedavi yöntemlerine başvurularak, yalancı gebelik tedavi edilir.

Algının hala devam etmesi halinde ise antipsikotik ilaç kullanımı başlatılabilir. Eğer yalancı gebelik merkezi sinir sistemi veya endokrin sistemle ilgiliyse uzman doktorlarca tedavi edilmeli ve kaynakları çözümlenmelidir. Yalancı gebeliğin tedavisinde jinekolojinin ve psikiyatrinin birlikte ve uyumlu çalışması ile iyi sonuçlar almak mümkündür.

Bizi Takip Edin: Instagram Facebook LinkedIn Twitter

Merhaba, ben Alle Bot!
,

Merhaba Sorularını Yanıtlayabilirim!