Gebelik ve Belirtileri
Gebeliğin İlk Haftası: Erken Hamilelik Belirtileri
Bebek isteyen kadınların dikkatle takip ettiği gebelik belirtileri birbirinden farklı seyredebilir. Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir. Ancak bahsedilen bu belirtiler her kadında aynı şekilde olmayabilir ve erken hamilelik belirtilerinin hepsi veya birkaçı görülebilir. Gebeliğin varlığından emin olmak için kan testi yaptırmak en doğru tespit için önemlidir. Yazının devamını takip ederek ‘‘Hamilelik belirtileri ilk hafta’’ konusu hakkında daha kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Erken hamilelik belirtileri, beklenen adet döneminin gecikmesinden önce yaşanılan fizyolojik ya da duygusal değişimleri ifade eder. Erken gebelik semptomları, kadınlarda farklı şekilde görülebilir. Ayrıca erken hamilelik belirtileri, adetten hemen önceki günlerde görülen belirtiler ile benzer özellikler taşıyabilir. Bunun için belirtilerden bazılarının görülmesi durumunda, adetin gecikmesinin beklenmesi ve gebelik testi yaptırılmasında fayda olabilir.
Genel olarak görülen erken hamilelik belirtileri ve ‘‘Hamile olduğunu nasıl anlarsın?’’ sorusunun cevaplarından bazıları ise şunlardır:
Lekelenme: Döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapışır. Bu durum sonucu kırmızımsı, hafif bir lekelenme görülebilir ve buna yerleşme kanaması da denilebilir. Lekelenme, döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün sonra görülebilir.
Kramp: Hamileliğin ilk günleri görülebilen kramplar, adet sancılarını andırabilir. Bu sebeple kramplar, çoğu kadın tarafından gebelik belirtisi olarak algılanmayabilir.
Akıntı: İlk günlerde görülen vajinal akıntı, çoğunlukla beyaz ve akışkan bir dokudadır. Bu durum döllenmeden sonra vajina duvarının kalınlaşmasına bağlı olarak görülür. Vajina duvarında tutunan hücreler, büyür ve vajinal akıntıya sebep olabilir. Bu akıntı gebelik süresince görülebilir ve genellikle zararsız kabul edilir.
Meme Değişiklikleri: Gebe kalınan ilk günden itibaren hormon seviyelerinde değişiklikler olmaya başlar. Bu değişiklikler; memelerde şişkinlik, sızlama, karıncalanma ve hassasiyet yaratabilir. Bunlara ek olarak ise meme ucu ve çevresinin rengi koyulaşabilir. Bu durum gebelik başlarında daha yoğun hissedilebilir ancak hormonal değişimlere alışmakla birlikte zamanla azalabilir.
Yorgunluk ve Halsizlik: Hamileliğin erken belirtileri arasında görülen yorgunluk ve halsizlik normal bir durum olarak kabul edilir. Bu duruma progesteron hormonun yükselmesiyle birlikte, kan şekerinin ve kan basıncının düşmesi sebep olur. Gebelik dönemindeki yorgunluk-halsizlik şikayetini kontrol altına almak için protein ve demir yönünden zengin besinler tüketmek ve bol bol dinlenmek faydalı olabilir.
Mide Bulantısı: Gebeliğin ilk haftası yaşananlar arasında görülen mide bulantısı, çoğu gebede olan bir durumdur. Özellikle sabahları olan mide bulantısı, bazen kusmayla bazen de kusma olmadan seyredebilir. Mide bulantısına zaman zaman yiyeceklerden tiksinme ve yemek kokularına hassasiyet de eşlik edebilir.